PRIVATNI DOGAĐAJI

Podgorički popeci

Prednosti i prepreke i koliko je zdrava molekularna kuhinja?
03/04/2020
Njeguški stek
04/04/2020

Podgorički popeci

Pri samoj pomisli voda kreće na usta. Nacionalna kalorična bomba kojoj je gotovo nemoguće odoljeti.
Tradicionalni specijalitet crnogorske kuhinje nastao u poslijeratnom Titogradu.
Glavni krivci za ovakavo cudo ukusa mesa, mješavine sira, skorupa i pršute, koji se prepliću u našim nepcima jesu italijanski kuvari Guljelma Bafi Jatonija i Josip Balenta koji su tada radili u hotelu Crna Gora.
Danas se prave razne varijacije popeka neko umjesto telećeg mesa koristi svinjsko, neko preliva skorupom, neko pavlakom, svaki kuvar doda neki svoj pečat. Mi Vam predstavljamo naš recept za čistu Desetku !

Potrebni sastojci:

  • Teleća mekšina 200g
  • Njeguška pršuta 60g
  • Skorup 30g
  • Domaći sir 50g
  • Jaja 2kom
  • Brašno 80g
  • Majonez 70g
  • Kisjeli krastavac 35g
  • Krompir 150g
  • Peršun, ulje, so, biber

Način pripreme:

Teleće meso isjeći na manje šnicle (tri komada za porciju po nekih), istući tučkom za meso i posoliti. Njegušku pršutu isjeći na kockice, staviti u odgovarajuću posudu, u to dodati domaći sir i skorup, sve zajedno izmiješati da se dobije kompaktna masa. Na rastučene šnicle stavljati po malo pripremljenog fila, i popeke urolovati kao sarmice. Popeke ispanirati tako što ih prvo uvaljamo u brašno, zatim umočimo u jaja i onda stavljamo u vrelo ulje da se prže. Uz povremeno okretanje, gotovi su kada dobiju zlatno žutu boju. U međuvremenu pripremimo tartar sos za prelivanje, tako što u majonez dodamo narendane kisjele krastavce, malo soli, bibera i sitno sjeckan peršunov list. Takođe pripremimo prilog, a to je u ovom slučaju pekarski krompir. Pekarski krompir servirati na toplom tanjiru, paralelno staviti gotove popeke, preliti ih tartar sosom i posuti sitno sjeckanim peršunovim listom. Kao dekoraciju staviti krišku limuna ili pomorandže.

Da, da dragi naši. Kao što smo i na početku rekli, prava kalorijska bomba, ali to ne bi bilo to kada se ne bi zalilo dobrim Nikšićkim pivom ili čašom kvalitetnog bijelog vina.
X
DOSTAVA POZOVITE NAS